Skip to content Skip to footer
Търсене

Зареждане на резултати

PwC представи резултатите от 19-то си ежегодно глобално проучване

14/03/16

 Българския бизнес е оптимист за развитието на глобалната икономика

За първи път в София Хотел Балкан бяха представени резултатите за България от 19-то ежегодно глобално проучване на PwC сред бизнес лидерите. Форумът премина под наслов: Преосмисляне на бизнес успеха в един променящ се свят. На него присъстваха ръководителите на някои от най-големите компании и финансови институции в нашата страна. 

Модератор на дискусията бе г-жа Албена Маркова, съдружник в PwC и ръководител направление „Консултантски услуги“ за Югоизточна Европа. Тя има близо 20-години опит в областта на професионалните услуги, включващ стратегическо и управленско консултиране, както и корпоративни финанси и транзакции.

Като панелисти във форума се включиха  Божидар Нейчев-управляващ съдружник в PwC за Югоизточна Европа и ръководител отдел „Корпоративни финанси“ за Централна и Източна Европа, Левон Хампарцумян-главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк, Петър Андронов-главен изпълнителен директор и председател на УС на Сибанк, Светозар Георгиев-изпълнителен директор „Платформи за разработка на приложения“ в Телерик и Васил Мирчев-председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на ВМ Финанс Груп.  Те дискутираха по актуални теми и споделиха мисли за предизвикателствата пред бизнеса им през 21 век.  Повечето изпълнителни директори застанаха зад тезата, че бизнес успехът в бъдеще ще бъде определян не само от финансови резултати.

36% от българските бизнес лидери са оптимисти по отношение на растежа на глобалната икономика. По-умерени са очакванията на колегите им от Централна и Източна Европа (25% очакват подобрение) и по света (27% очакват подобрение). Това сочи проучването на PwC, което е направено сред над 1400 бизнес лидери от 83 страни.

Геополитическата обстановка притеснява най-сериозно топ-мениджърите у нас. За 86% от тях това е основна заплаха. Следват свръхрегулациите (78%) и липсата на квалифицирани кадри (75%).   В същото време 72% от тях виждат повече възможности за бизнеса си днес отколкото преди 3 години, в сравнение с едва 60% от глобалните участници в проучването.

Бизнес лидерите на глобално ниво (91%) и в България (89%) са уверени по отношение на ръста на приходите на техните компании през следващите три години.  Те смятат, че технологичният напредък ще е най-важната тенденция, която ще окаже влияние на бизнеса им през следващите пет години, а най-важните технологии за бъдещото им развитие ще са приложения за анализ на данни и CRM системи.  

86% от българските и 75% от глобалните участници в проучването считат наличието на квалифицирана, образована и адаптивна работна сила за ключов приоритет за обществото днес.   За да привличат, ангажират и задържат най-успешните си служители бизнес лидерите се фокусират върху ефективно управление на представянето и програми за развитие на бъдещи лидери.

За първи път у нас на бизнес форума се изявиха и уникалните Шаолин професионалисти Ши Хенг Зонг и Ши Хенг И , които презентираха своите бизнес техники пред отбраната аудитория. Присъстващите се докоснаха до знанията на автентичните будистки монаси. Техниките на Шаолин, практикувани от векове, подкрепят бизнес лидерите да усъвършенстват своите личностни и управленски умения.  Те предлагат и холистична модулна програма, която е изградена от четири интерактивни еднодневни сесии, предназначени за топ мениджъри.

За PwC

 

Наша основна цел в PwC е изграждане на доверие в обществото и разрешаване на важни проблеми. Ние сме мрежа от дружества в 157 държави с над 208,000 служители, ангажирани в предоставянето на качествени одиторски, данъчни и консултантски услуги. За повече информация, посетете нашия сайт www.pwc.com.

"ПрайсуотърхаусКупърс" се отнася за мрежата на ПрайсуотърхаусКупърс и/или едно или повече от дружестватав нея, всяко от които е самостоятелно юридическо лице. За подробности, моля вижте www.pwc.com/structure.

Свържете се с нас

Велина Йосифова

Мениджър Маркетинг и комуникации

Следвайте ни в социалните мрежи